Nieuw Nickerie en regentijd - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van plakvoet - WaarBenJij.nu Nieuw Nickerie en regentijd - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van plakvoet - WaarBenJij.nu

Nieuw Nickerie en regentijd

Door: Timo

Blijf op de hoogte en volg

16 November 2005 | Suriname, Paramaribo

Lieve vrienden en familie,

Het is al weer een hele tijd geleden dat ik iets van me heb laten horen, dus bij deze. De regentijd begint er aan te komen (volgens de officiele telling begint hij vandaag), en dat merk je zo af en toe wel. Nu zijn de regens hier heel anders dan in nederland, en ook een regentijd is niet echt zoals bij ons de herfst. Als het hier regent, over het algemeen, klapt het er in een uurtje even flink uit, en daarna wordt het weer droog. Werkelijk verbazingwekkend hoe het hier in een paar minuten helemaal kan omslaan. Is het het ene moment nog droog en zonning met een paar schapenwolkjes, steekt er een half uurtje later een flinke wind op en trekt het helemaal dicht. En dan barst het echt los... De regen valt hier soms zo hard dat je de overkant van de straat niet meer kan zien. En aangezien er hier niet veel stoepen zijn, en er dus een hoop los zand de putten in kan spoelen, zitten deze om de haverklap verstopt. En dan stroomt de hele straat onder (letterlijk). Vooral de Domineestraat staat er om bekend regelmatig helemaal onder te lopen. Leuk om te zien dat alle winkels een soort van permanent dijkje in de vorm van een betonnen trappetje in de deuropening hebben. Maar gelukkig duren de buien nooit lang. Na een uurtje of twee klaart het weer op, breekt de zon weer door, en warmt het weer lekker op. De temperatuur zakt hier zelfs tijdens de regen nooit ver onder de 30 graden, ik heb het in ieder geval niet lager dan 27 gezien. Heel erg is het dus niet om helemaal nat te regenen, het is zelfs wel gewoon lekker fris. Ontdanks het wateroverlast zijn de regens hier dan ook erg welkom, niet alleen omdat het dan een beetje afkoelt, maar ook omdat het hele land, bij te kort aan smeltwater uit hooggebergte, afhankelijk is van de regen voor drinkwater voorziening, vaarwater, irrigatie etc. In de droge tijd komt het dan ook regelmatig voor dat, als het een paar weken niet geregend heeft er geen drinkwater meer is. Dan hebben de rijkere huizen wel watertanks met pompen en zuiverings installatietjes, die armeren moeten het doen met het water dat zich in de waterton bevind.
Vrijdag avond was de start van de Savanne rally. Een jaarlijks evenement waar een groep rijken Surinamers (die het zich kunnen permitteren hun terreinwagen te mishandelen) aan mee doet. Met veel vertoon en vuurwerk gaan ze een voor een van start vanaf het onafhankelijkheidsplein. Erg leuk om te zien, en ach, die Surinamers vatten gewoon elke gelegenheid op voor een feestje!
Dit weekend hebben we het plan opgevat om naar Nieuw Nickerie te gaan. De een na grootste plaats in Suriname, in het uiterste westen aan de scheidings rivier met Brits Guyana (de Corantijn), met een magistraal inwoners aantal van zo'n 7500 man. Via via een soort youth hostel voor 15 SRD per persoon per nacht (ongeveer 3,5 euro) geregeld. Dan het vervoer. Van de vrouw van wie ik normaal gesproken auto's huurde hoorde ik dat al haar gewone auto's voor dat weekend verhuurd zouden zijn. Wel had ze een Pick-up (10 euro meer per dag) en een auto nissan micra (voor 10 euro minder per dag). Goed zeg ik, dan nemen we die wel. Jantina blij omdat ze in een klein autotje kan racen, ik blij omdat ik een dikke pickup mag rijden. Op naar Nickerie. De weg er heen was heel eerlijk, verbazingwekkend goed. Alleen tussen de Saramaca Rivier, en de Coppename rivier zitten er wat gaten in, maar door goed opletten en af en toe heel snel uitwijken is het prima te doen.
Nieuw Nickerie is werkelijk een ingeslapen stadje. Kerkje, pleintje, paar huisjes en daar is het wel mee gezegd. 's middags gezellig shoppen in de paar winkeltjes die Nickerie rijk is, en allen verbazingwekkende gelijkenis vertonen en hun verkoop waar. Je moet er werkelijk jezelf kietelen om iets te lachen te hebben, en het verbaasd me niets dat het zelfmoord percentage er beduidend hoger ligt dan in bijv Paramaribo. Ben ik even blij dat ik daar geen stage loop! Maar goed, om even een weekendje te onthaasten is het prima! 's avonds gaan we naar de zeedijk om naar de zonsondergang te kijken. Even lekker de tourist uithangen. Terwijl we af en toe een beetje raar aangekeken worden door de smokkelaars die er hun werk doen, schieten we menig grappige foto. Maar het moet gezegd, de zonsondergang boven Guyana is erg mooi. Dan eten bij de Residence Inn (waar wij werkelijk de enige zijn!), en 's avonds nog even gezellig napraten. De volgende dag rijden we nog een rondje door de omgeving, en proberen een bootje te scoren naar Bigipan, maar 400 SRD voor 2 uur varen vinden we toch wel een beetje veel. Dan maar weer terug naar Paramaribo.
Onderweg valt het weer op hoeveel NDP aanhangers er wel niet in het binnenland wonen. Toch verbazingwekkend dat die Bouterse nog zoveel steun heeft hier, terwijl hij in nederland als schurk gezien wordt. De politiek hier vind ik uberhaubt moeilijk te begrijpen. Nu dat de benzine prijzen verhoogd zijn wordt er veel geprotesteerd, en de laatste dagen staken zelfs de benzine stations (aangezien ze 30% minder omzet behalen). Maar goed, ik denk dat het allemaal wel over zal waaien, hoewel de meningen daarover verdeeld zijn. Ik hou jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Liefs

Timo